På møtet deltok Midtre Hålogaland Friluftsråd, Troms fylkeskommune, ordfører, cirka 30 fra frivilligheten pluss ansatte i Tjeldsund kommune. 

Det ble en god dialog rundt hvordan vi kan samhandle og ha felles møtepunkt som gagner friluftslivet og frivilligheten. Det er et uttalt mål i 2025, Friluftslivets år, at man fokuserer på lavterskel aktiviteter og også infrastruktur. Hvordan kan vi tilrettelegge slik at flest mulig får mulighet for å benytte seg av den flotte naturen vi har i Tjeldsund kommune. 

Møtet ble innledet med at ordfører Robin Ridderseth snakket om viktigheten av friluftslivet for bo-og blilyst, folkehelse for alle generasjoner.

Thale Rasmussen fra Midtre Hålogaland Friluftsråd holdt et innlegg om aktiviteter i Friluftslivets år, blant annet om ordførers tur, friluftsskoler, ungdomscamp, om turappen StikkUt og mye mer. 

Det vil også bli mulighet for å søke midler fra Gjensidigestiftelsen til “God og trygg tilgang til naturen”., hvor universell utforming har stort fokus. Her er link til hvor dere kan søke: God & Trygg |

Møteplass for friluftslivet i Tjeldsund:

Vi ble enige om at vi lager et lavterskel Tjeldsund Friluftsforum, hvor man kan ha dialog, informasjon og ideutveksling. I første omgang tenker vi at dette forumet kan foregå som en blanding av digitale/fysiske møter. Det vil si at vi benytter konseptet “Datahjelp i Tjeldsund”, hvor det er opprettet fysiske møteplasser i ulike bygder i kommunen. I tillegg oppretter vi en e-postgruppe, bestående av alle som deltok på Friluftsmøtet. Vi prøver ut konseptet, og justerer underveis.

Her er Tjeldsund kommunestyre sitt vedtak 2/25 som sier følgende:

  1. Tjeldsund kommune er en «Friluftslivets år 2025-kommune», og vil støtte opp om Friluftslivets år gjennom blant annet å etablere og drive en møteplass mellom kommunen, friluftslivsorganisasjoner og andre som arbeider for friluftslivet.
  2. Kommunen vil bruke møteplassen til å skape bedre samhandling og koordinering med de ulike aktørene, for på den måten å bidra til å nå målene for Friluftslivets år 2025, som er at folk skal; oppdage sin nærnatur, invitere hverandre ut og prøve nye friluftslivsaktiviteter.
  3. Det er et mål for kommunen at møteplassen videreføres etter Friluftslivets år.»
  4. Det forutsettes at kommunen følger opp dette også utenom møteplassene, at aktiviteter evalueres underveis og at tursti tilbudet i kommunen markedsføres ut med god info om startpunkt for turstiene, turstier tilrettelagt for personer med funksjonsnedsettelse synliggjøres spesielt. Gjerne med arrangerte fellesturer -slik at alle enkelt kan bli godt kjent i egen kommune.
  5. Etablering av digitale informasjonstavler i hele kommunen, vil sikre informasjonsflyt på en helt ny måte og nå ut til nye grupperinger. Inkludering av barnehagene og skolene i arbeidet med nærområdet (100 m skogen, barnetråkk osv). Overføring av lokal kunnskap mellom generasjonene gjennom involvering av eldre kunnskapsbærere (samisk, kvensk, norsk).