Her er lenken til Frivliuftslivbarometeret: Friluftsbarometeret og her er lenken til Norsk friluftsliv: Nasjonal kåring: dette er årets friluftslivskommune 2025 - Norsk Friluftsliv

Tjeldsund kommune var så heldig å bli invitert på Friluftslivkonferansen, som ble avholdt i Fredrikstad.

Vi var en av tre nominerte kommuner, og da resultatet ble offentliggjort, var det vi som ble kåret som nummer 1. Dette er en stor ære, som vi alle i Tjeldsund skal være stolte av. 

Gode og lett tilgjengelige friluftsmuligheter i hverdagen er viktig for folkehelse, livskvalitet og naturopplevelser. Derfor er det fint å se kommuner som satser på dette, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Her er talen, som ble holdt av Janne Johansen, etter prisutdelingen:

"På vegne av Tjeldsund kommune vil jeg takke så mye for prisen som Årets friluftslivkommune 2025. Det er en fantastisk stor ære, og en inspirasjon til videre arbeid. Jeg heter Janne Johansen og jobber som avdelingsleder for kultur og folkehelse i Tjeldsund, og både jeg og vår ordfører Robin Ridderseth er utrolig stolt og glad for å motta denne fantastiske utmerkelsen. Vår ordfører kunne dessverre ikke delta i dag, da ha er opptatt med 8.mai arrangement, men han er med oss i tankene i dag.

De som mest av alt, fortjener hyllest og takk er våre mange frivillige og foreninger, som tilrettelegger for at vi alle skal få best mulig tilgang til vår flotte natur.

Tjeldsund kommune er en liten kommune på ca 4200 innbyggere, og ligger i Sør-Troms, mellom byene Harstad og Narvik. Vi er store i utstrekning, og har mange aktive og engasjerte bygder, som bidrar til god livskvalitet og folkehelse for våre innbyggere. I disse levende bygdene har vi flere turlag, som har tilrettelagt massevis av stier, gapahuker, bålplasser, turgrupper og aktiviteter for våre innbyggere.

Vi har en oppdatert Temaplan for idrett, friluftsliv og kultur – og det å ha et styringsverktøy, og synliggjøre friluftarbeidet gjennom kommunedelplaner er viktig for forankring og systematikk. Og i februar i år, vedtok kommunestyret at Tjeldsund kommune er en «Friluftslivets år 2025-kommune», og vil støtte opp om Friluftslivets år gjennom blant annet å etablere og drive en møteplass mellom kommunen, friluftslivsorganisasjoner og andre som arbeider for friluftslivet.

Våre barnehager og skoler har tatt i bruk blant annet Friluftsknappen, og jobber for at de unge skal nyte godt av vår flotte natur.

Tjeldsund kommune er i forvaltningsområde for samisk språk, og vi har flere aktiviteter som retter seg mot samisk friluftsliv. Dette synliggjøres spesielt via vårt friluftsmuseum «Vilgesvarre», som er en fraflyttet boplass, som benyttes av skoleklasser, konfirmanter og lokalbefolkning. Her går kultur og naturopplevelser hånd i hånd.

Tjeldsund kommune jobber aktivt for at flest mulig av våre innbyggere skal få mulighet til å benytte naturen, blant annet via turregistreringsappen StikkUT, via Friluftvenn, friluftsskoler og ungdomscamp, og også camp for personer med behov for tilrettelegging, og aktiviteter for våre nye landsmenn. Alt dette gjøres i samarbeid med Midtre Hålogaland Friluftsråd, som er en veldig god samarbeidspartner for oss kommuner. Så denne prisen er også en heder til dem.

Vi brenner for tilrettelegging, og jobber også godt sammen med Rådet for mennesker med funksjonsnedsettelser. Gjennom Rådet, og via deltakelse i KS sitt nettverk for universell utforming, blir vi bevisstgjort på hvor viktig universell utforming er, for at naturen skal være tilgjengelig for alle. Det er de små tiltakene og tilretteleggingene som gjøres gjennom hele året, som blir viktig for lavterskel aktiviteter som tjener alle.  

I Tjeldsund er vi også bevisste på at ikke alle har råd til å være med på aktiviteter, kanskje på grunn av mangel på utstyr. Da er vi veldig fornøyde med at vi både har en velfungerende Fritidskasse og BUA utstyrssentral – noe vi har fått til via BUF.dir sine tilskuddsordninger.

Å jobbe i en liten kommune gjør at vi kanskje ikke blir så sektororientert, men ser sammenhenger, og drar synergieffekter på flere områder. Så det å være en liten kommune gir også mange fordeler for våre innbyggere.

Igjen, skal jeg hilse så mye fra vår engasjerte ordfører Robin Ridderseth – som selvfølgelig skal være med på flere «ordføreres turer», og på ulike aktiviteter i barnehager og skoler i friluftslivets år. Prisen gjør oss skikkelig motivert til fortsatt godt friluftarbeid, - og igjen tusen takk til alle våre uvurderlige frivillige, som har en stor betydning for at vi kan jobbe godt med friluftarbeid. Tusen takk for prisen, den blir flott å ta med hjem".

Flere mediabedrifter har laget nyhetssak om denne prisen. Her er en noen av dem: