Utfordrende, men lærerik erfaring
Som ordfører er Ridderseth vant til å lede kommunen og ta beslutninger, men denne gangen fikk han oppleve utfordringene fra en helt annen vinkel. I løpet av dagen måtte han bruke rullestol for å komme seg frem til legesenteret, og fikk virkelig kjenne på hvordan det er å navigere i en verden som ikke alltid er tilrettelagt for dem med nedsatt funksjonsevne.
– "Dette er et viktig tema å sette fokus på, og jeg setter pris på utfordringen. Det er diskriminering av de som sitter i rullestol når fremkommeligheten ikke er god nok," sa Ordføreren. Han understreket at det er viktig å bli bedre på tilrettelegging, både med hensyn til parkeringsplasser, dørterskler, merking og andre nødvendige justeringer som kan gjøre hverdagen lettere for personer med funksjonsnedsettelse.
FN-dagen for mennesker med funksjonsnedsettelse - Fokus på universell tilgjengelighet
Den internasjonale FN-dagen for mennesker med funksjonsnedsettelse setter hvert år søkelys på viktigheten av å sikre rettigheter og muligheter for alle, uavhengig av funksjonsevne. I Norge har vi en lov om universell tilgjengelighet, som skal sikre at alle mennesker, uansett funksjonsevne, skal ha like muligheter til å delta i samfunnslivet. Men, som ordføreren fikk erfare på egen kropp, er det fortsatt mye arbeid som gjenstår.
Erfaringer fra ETS medisinske senter
Ordføreren besøkte ETS medisinske senter, der flere utfordringer knyttet til tilgjengelighet ble tydelig for ham. Blant de viktigste punktene han erfarte var mangel på handikapparkering nær inngangspartiet. Ridderseth mente det burde være plass til 2-3 parkeringsplasser rett utenfor inngangen, slik at personer med nedsatt mobilitet lettere kan komme til.
Han oppdaget også problemer med døråpnere som ikke var godt merket og høye dørterskler som gjorde det vanskelig å komme seg frem med rullestol. Videre var det flere dører som åpnet samtidig og intervallene var kort, noe som skapte en uheldig situasjon når man måtte manøvrere gjennom dem med rullestolen.
– "Det er vondt i armene når man må bruke mye kraft for å komme seg inn der det ikke er godt tilrettelagt," sa Ridderseth etter å ha prøvd seg på de utfordrende inngangene.
Paviljongen
I kontrast til ETS medisinske senter trekker Jorunn Heidi Adjokatse fra Rådet for personer med funksjonsnedsettelse frem tilbakemeldingen og justeringene som er gjort på Paviljongen. Her har det etter innspill fra rådet blitt tilrettelagt med blant annet et handicaptoalett og talerstol med hev- og senkefunksjon – et tiltak som ikke er vanlig i alle kommuner. Dette løftes frem som et godt eksempel på hva som kan gjøres for å sikre universell tilgjengelighet.
Råd og tilbakemeldinger fra Rådet for personer med funksjonsnedsettelse
Jorunn Heidi Adjokatse, fra Rådet for personer med funksjonsnedsettelse, uttrykte at hun syntes det var positivt at ordføreren engasjerte seg og tok del i utfordringen. – "Det er sporty gjort av Ordfører å stille opp og veldig bra at han kjenner det på kroppen selv og ikke bare får en mangelliste fra ETS medisinsk senter. Mange ting trenger bedre tilrettelegging, og bare det å komme seg fra parkeringsplassen og inn i bygget er en utfordring når det ikke er egen handicap-parkering," sa Olsen.
Rådet gjør et kontinuerlig arbeid med å sjekke tilstanden på kommunens bygninger og gi tilbakemeldinger om hva som kan forbedres. Dette inkluderer alt fra brøyting og strøing til bygg tilpasninger for personer med nedsatt funksjonsevne.
Veien videre - Arbeidet med universell tilgjengelighet
Erfaringene fra Ordføreren og tilbakemeldingene fra rådet understreker at tilrettelegging for personer med funksjonsnedsettelse er et kontinuerlig arbeid. – "Vi har en lov om Universell utforming og tilgjengelighet i bygg, men det er et kontinuerlig arbeid som må følges opp. Det er lett å glemme de som ikke har de samme forutsetningene," sa Ridderseth.
I fremtiden er det viktig at både offentlige og private bygg i Tjeldsund kommune, samt i resten av landet, fortsetter å tilpasses slik at alle mennesker, uavhengig av funksjonsevne, har like muligheter til å delta i samfunnet. Tilrettelegging er ikke bare en lovpålagt plikt, men også en viktig del av et inkluderende samfunn.