Fredete bygninger og anlegg - tillatelse til inngrep
Ordinært vedlikehold på fredet bygning eller anlegg kan skje uten spesiell tillatelse fra kulturminnemyndighetene med mindre fredningsbestemmelsene til eiendommen sier noe annet. Er du usikker på hva som regnes som ordinært vedlikehold, kan du kontakte myndighetene. Tiltak som er mer omfattende enn ordinært vedlikehold, krever dispensasjon fra kulturminneloven hvis det ikke er sagt noe annet i fredningsbestemmelsene.
Beskrivelse
Målgruppe
Eiere og brukere/forvaltere av fredete bygninger og anlegg som vil sette i gang tiltak som går ut over vanlig vedlikehold.
Kriterier/vilkår
Dispensasjon kan bare gis til tiltak som ikke går ut over formålet med fredningen, og som ikke medfører vesentlige inngrep i den fredete bygningen eller det fredete anlegget. Eksempler på tiltak som kan kreve dispensasjonkan være skifting av kledning, vinduer eller tak.
Pris for tjenesten
Brosjyrer, dokumenter,
kart og lignende
Samarbeidspartnere
Lover
Kulturminneloven § 17 (tilskudd til vedlikehold) og forskrifter til denne loven. Eventuelle fredningsbestemmelser knyttet til den enkelte eiendom. Se også plan- og bygningsloven kap. 31 Krav til eksisterende byggverk.
Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten
Kulturminneforvaltningen i fylkeskommunen vil kunne bistå med råd når det gjelder utforming av tiltaket, metoder og materialvalg.
Vedlegg
Beskrivelse av planen/tiltaket med tekst og kart/tegning.
Saksbehandling
Fylkeskommunen gjennomfører befaringer/registreringer hvis dette er nødvendig. Fylkeskommunen fatter vedtak, og gir tillatelse eller avslag. I vedtaket kan det bli stilt vilkår som fordyrer arbeidet, knyttet til for eksempel materialbruk og metoder. Hvis det blir stilt fordyrende vilkår, har du krav på økonomisk kompensasjon, helt eller delvis. Du kan søke om støtte til dette.
Saksbehandlingstid
Fylkeskommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.
Klagemulighet
Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til fylkeskommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Opprettholder fylkeskommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Riksantikvaren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Tjenesten oppdatert: 04.03.2021 11:48